انرژی پاک چیست؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید اصول اولیه برق را بدانیم. در تعریف این نوع انرژی باید بگوییم که هر نوع انرژی حاصل از آب، باد یا نور خورشید را انرژی پاک یا انرژی سبز می نامند. البته باید بگوییم که تفاوت جزئی بین انرژی سبز و پاک وجود دارد که در این مقاله نمی توان به آن پرداخت. به این نوع انرژی انرژی تجدیدپذیر نیز می گویند. همانطور که می دانید در بسیاری از کشورهای دنیا از آمریکا گرفته تا کشورمان ایران از انرژی های تجدید ناپذیر مانند نفت و گاز که سوخت های فسیلی هستند استفاده می شود. این منابع تجدید ناپذیر نامیده می شوند زیرا در مقدار قابل استخراج از زمین محدود هستند.
گاز طبیعی، زغال سنگ و نفت که از بقایای گیاهان و جانوران باستانی و دریایی که هزاران سال مدفون شده اند به وجود آمده اند، منابع تجدید ناپذیری هستند. این نوع سوخت ها را سوخت های فسیلی نیز می نامند.
حتی انرژی هستهای که از اورانیوم به دست میآید، یک منبع پاک انرژی است. در انرژی هسته ای، اتم ها در فرآیندی به نام شکافت هسته ای برای تولید گرما و در نهایت الکتریسیته استفاده می شوند. دانشمندان بر این باورند که اورانیوم میلیاردها سال پیش در زمان شکل گیری ستارگان تشکیل شده است. اورانیوم در سراسر پوسته زمین یافت می شود، اما استخراج آن و تبدیل آن به سوخت نیروگاه های هسته ای بسیار دشوار یا بسیار گران است.
انرژی پاک چند نوع انرژی تجدیدپذیر وجود دارد؟
پنج منبع اصلی انرژی پاک در جهان وجود دارد. این منابع که به عنوان انرژی های تجدیدپذیر شناخته می شوند، عبارتند از:
یک منبع با طراوت
انرژی حاصله
زیر زمین گرم شود
انرژی حرارتی
آفتاب
انرژی خورشیدی از سلول های خورشیدی
آب لوله کشی
انرژی هیدروالکتریک با کمک هیدروتوربین ها
زیست توده
انرژی زیست توده
سازمان بهداشت جهانی
تولید برق توسط توربین های بادی
این منابع به عنوان منابع تجدیدپذیر شناخته می شوند و انرژی حاصل از آن به عنوان انرژی پاک شناخته می شود زیرا این منابع به طور طبیعی خود را بازسازی می کنند. به عبارت دیگر، نور از نور خورشید می آید، گیاهان رشد می کنند، همیشه باد می وزد و رودخانه ها همیشه جاری هستند.
انرژی خورشیدی: انرژی خورشیدی نوعی انرژی پاک است. انرژی خورشیدی در واقع با استفاده از سلول های فتوولتائیک تولید می شود. این سلول ها نور خورشید را جذب کرده و در نهایت آن را به الکتریسیته تبدیل می کنند. از انرژی خورشیدی می توان برای گرم کردن ساختمان ها، تامین آب گرم، پخت غذا و حتی نور استفاده کرد.
انرژی زمین گرمایی: این نوع انرژی پاک از گرمای زمین تولید می شود. گرمایی که در زیر زمین ذخیره می شود و برای رسیدن به آن نیاز به حفاری دارد. انسان ها هزاران سال است که از این قدرت طبیعی استفاده می کنند. به عنوان مثال چشمه های طبیعی با آب گرم یکی دیگر از نمونه های رایجی است که در طبیعت بسیاری از شهرهای کشورمان ایران یافت می شود.
انرژی باد: انرژی باد را می توان در ارتفاعات بالا و در امتداد ساحل استفاده کرد. با کمک نیروی باد، توربین های بادی می توانند حرکت کنند و در نتیجه می توان برق تولید کرد.
زیست توده: نیروگاه های زیست توده از ضایعات چوب، فاضلاب و زباله های سوزاندن برای تولید انرژی استفاده می کنند.
برق آبی: این انرژی که برق آبی نیز نامیده می شود، از جریان آب رودخانه ها، سدها و نهرها برای تولید برق استفاده می کند. جالب است بدانید که حتی امکان تولید برق از جزر و مد در اقیانوس ها وجود دارد.
انواع انرژی های پاکآینده انرژی های تجدیدپذیر
با توجه به پیشرفت دانش بشری در زمینه های مختلف به ویژه مدیریت طبیعت و استفاده از آن برای تولید انرژی، می توان تصور کرد که انرژی پاک در ایران آینده روشنی دارد. از این نوع انرژی می توان برای توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی نیز استفاده کرد. استفاده از این نوع انرژی باعث کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی می شود. در کشور ما ایران نیز برنامه های خوبی از سوی دولت محترم برای استفاده از انرژی های تجدیدپذیر وجود دارد. اقلیم و جغرافیای ایران به گونه ای است که می تواند از انواع انرژی های تجدیدپذیر استفاده کند. بنابراین، آینده انرژی پاک در ایران بسیار امیدوارکننده است.
امروزه 26 درصد برق جهان از این نوع انرژی تامین می شود. بر اساس گزارش های آژانس بین المللی انرژی، انتظار می رود سهم آن در سال 2024 به بیش از 30 درصد برسد. به طور کلی می توان آینده روشنی را برای انرژی پاک در سراسر جهان متصور شد. انتظار می رود تا سال 2024، ظرفیت انرژی خورشیدی جهانی 600 گیگاوات افزایش یابد. به طور کلی، انتظار می رود که برق از منابع تجدیدپذیر تا سال 2024 1200 گیگاوات افزایش یابد که برابر با کل ظرفیت برق ایالات متحده است.
آیا استفاده از انرژی های تجدیدپذیر مقرون به صرفه است؟
برای پاسخ به این سوال باید آن را با هزینه تولید انرژی از سوخت های فسیلی مقایسه کنیم. واقعیت این است که روزی منابع فسیلی تمام خواهد شد. در نتیجه هزینه این نوع انرژی افزایش می یابد. اما هزینه تولید و استفاده از این نوع انرژی با توجه به پیشرفت تکنولوژی و ابزار مورد نیاز برای تولید آن روز به روز کاهش می یابد.
منبع : شرکت نیرونویان
:: بازدید از این مطلب : 178
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0